המוטיבציה של עובדים מושפעת משורה ארוכה של גורמים. בין היתר, עובדים צריכים להרגיש שמעריכים אותם על מנת להחזיק מעמד באותו מקום עבודה ובשביל שתהיה להם מוטיבציה פנימית להגיע לביצועים טובים. במקביל, התפקיד של המעסיק הוא לדאוג למוטיבציה חיצונית שתייצר עבור העובדים סביבה פורייה ואפקטיבית.
אחת הדרכים לגבש עובדים בכל התחומים היא להקדיש לכך יום מיוחד. בניגוד לימי כיף שבהם הדגש הוא על הנאה קולקטיבית, לימי גיבוש יש ערך מוסף. הימים הללו חשובים כי הגיבוש עצמו הוא שמאפשר לעובדים לשתף פעולה ולהביא לידי ביטוי שיטות עבודה חדשות. יתרה על כך, עובדים מגובשים מרגישים מרוצים יותר ולכן גם למעסיק יש אינטרס לקיים אותם.
עד לפני מספר שנים נאלצו המעסיקים לארגן את ימי הגיבוש בעצמם וחלקם לא הצליחו לפנות לזה זמן ומשאבים. כיום המצב שונה בתכלית וכל מעסיק יכול לפנות לחברה מקצועית שתפיק עבורו ימי גיבוש, ימי כיף ועוד. בתוך כך, המעסיק לא צריך לוותר על השליטה שלו בתכנים של ימי הגיבוש: הוא יכול לקבוע מראש את מטרות ימי הגיבוש ולהשתמש בהן גם כדי לתכנן את מסגרת התקציב ואת שאר הפעילויות הנלוות.
מה הסיבות לקיים ימי גיבוש לעובדים?
מבחינת המעסיק, הסיבה העיקרית לקיים ימי גיבוש לעובדים במרכז או בכל מקום אחר בארץ היא להגביר את המוטיבציה. מעסיקים מנוסים יודעים שאין תחליף למוטיבציה גבוהה ושרק בעזרתה ניתן להפיק מקסימום תועלת מהצוותים והמחלקות. יתרה על כך, ימי הגיבוש פועלים באותה צורה על עובדים בכירים וזוטרים וכך הם מייצרים אווירה נעימה ומונעים מחלוקות מיותרות.
מן העבר השני, כדאי לקיים ימי גיבוש גם בגלל התחושה שהם מעניקים לעובדים עצמם. בעזרת ימי גיבוש ניתן לגרום לעובדים להרגיש טוב יותר ולצמצם אחוזי נטישה. בנוסף, ימי גיבוש הופכים את הארגון למקום שנעים יותר לעבוד בו ומייצרים בידול מל המתחרים. זו סיבה מעולה בגללה כדאי לשלב את ימי הגיבוש בשגרה ולקיים אותם אחת לתקופה מסוימת בצורה מסודרת.
ימי גיבוש מהווים כיום סטנדרט מקובל בשוק העבודה המודרני. מעסיקים צריכים להבין שללא ימי גיבוש הם עלולים לאבד עובדים מוכשרים, כמו גם לוותר על ההזדמנות להעניק להם הכשרה נוספת. למעשה, הסיבות השונות לקיים ימי גיבוש לא קשורות רק להנאה אלא גם לתועלת הדידקטית שמתלווה אליהם.
ימי גיבוש נערכים סביב נושא מסוים שנבחר על ידי המעסיק ולכן מתאים לעובדים. כאשר העובדים מגיעים לימי גיבוש הם מצליחים להיחשף לנושאים חדשים, להכיר אחד את השני טוב יותר ולהבטיח שיתופי פעולה שימשיכו גם אחרי שהיום עצמו יסתיים.
היתרונות של ימי גיבוש לעובדים
יש המון יתרונות לקיום ימי גיבוש לעובדים במרכז הארץ. ראשית, ימי הגיבוש זולים ומשתלמים מבחינה כלכלית כי המעסיק יכול להצהיר עליהם כהוצאה מוכרת. את ימי הגיבוש ניתן לארגן ליד מקום העבודה עצמו, באזור אחר או לפי העדפות של העובדים וניתן גם לבחור האם להזמין את בני המשפחה המורחבת. במילים אחרות, ימי גיבוש מעניקים למעסיקים פלטפורמה מושלמת לייצר שיתוף פעולה פורה בין העובדים ואפשר להפיק אותם בכל תקציב שמתאים לארגון.
מלבד האמור לעיל, ימי גיבוש לעובדים מרעננים עבורם את השגרה השוחקת ובדרך כלל כוללים עזיבה של המשרד הפיזי לטובת פעילות בחיק הטבע. את הפעילויות עצמן ניתן לקיים כמעט כל השנה ובהתאם לתנאי מזג האוויר. ימי גיבוש לעובדים מתוכננים מראש באופן שעולה בקנה אחד עם הצרכים של המעסיק, עם תחומי העניין של העובדים ואפילו עם הגילאים שלהם.
ימי גיבוש לעובדים מופקים על ידי חברות מקצועיות שמכירות את התחום ויודעות מה חשוב למעסיק. כמובן שניתן גם לתאם בקשות ספציפיות מול החברה שמפיקה את ימי הגיבוש, או לשאוב השראה מימי גיבוש שנערכו עבור חברות אחרות. גם באתרי האינטרנט יש מידע על ימי גיבוש לעובדים והמעסיקים יכולים להשתמש בו כדי לבחור את הפעילות שמתאימה להם.
חשוב לציין שהשקעה כספית לא תמיד מנבאת את ההצלחה של ימי הגיבוש לעובדים. המעסיק צריך להגדיר לעצמו מראש את המטרות של ימי הגיבוש, לבחור בהתאם את התקציב ההגיוני ולהתייעץ עם אנשי מקצוע. כך ניתן להפוך גם ימי גיבוש בתקציב נמוך יחסית לחוויה בלתי נשכחת ולהשאיר את כל העובדים עם טעם של עוד.
15 רעיונות לימי גיבוש לעובדים במרכז
המון מעסיקים מבינים את החשיבות והיתרונות של ימי גיבוש לעובדים, אך מתקשים למצוא את הרעיון המושלם עבורם. הטיפ הכי חשוב בהקשר הזה הוא לדאוג לקורלציה בין האופי של ימי הגיבוש לבין התחום שבו הצוותים עובדים. כמו כן, אפשר להתייעץ עם אנשי מקצוע ותמיד רצוי לשמור על ראש פתוח לרעיונות חדשים.
השלבים בחיפוש אחר רעיונות לימי גיבוש לצוותים כוללים הגדרת צרכים ומטרות ולאחר מכן קביעת תקציב. את המטרות והצרכים מגדירים לאור הניסיון הקודם עם ימי גיבוש, לפי מספר העובדים ולפי צרכים ספציפיים של המעסיק. בהמשך, ניתן לקבוע תקציב אחיד או לשמור על גמישות מסוימת לפעילויות מיוחדות של הרגע האחרון.
ברמה הפרקטית, הארגון עצמו של ימי גיבוש הוא באחריות מחלקת משאבי אנוש. בחברות קטנות ובינוניות המנהלים עצמם יכולים לארגן את ימי הגיבוש, אך בכל זאת נדרשים תיאומים גם מול גורמים חיצוניים. את הגורמים החיצוניים שמפיקים ימי גיבוש רצוי לבחור לפי פרמטרים של ניסיון, מקצועיות והמלצות.
הנה למשל 15 רעיונות מעניינים לימי גיבוש לצוותים מכל תחומי העיסוק במשק:
- טיולי ג'יפים
האפשרות הקלאסית של ימי גיבוש לצוותים היא להוציא אותם לטיולי ג'יפים ברחבי הארץ. זו פעילות שמתאימה למספר קטן יחסית של צוותים ולכמה עשרות עובדים בלבד, אך היתרון שלה בא לידי ביטוי בחוויה שהעובדים צוברים יחד.
הנסיעה עצמה בג'יפ היא דרך מהנה לגבש את העובדים ומיד עם סיום הפעילות ניתן גם להפגיש ביניהם לטובת ארוחה חגיגית ומשותפת. את הנסיעה יש לקיים עם חברות מקצועיות בלבד, באופן שמאפשר שמירה על הבטיחות ותוך התחשבות בתוואי הדרך ובתנאי מזג האוויר שצפויים להתקיים באותו תאריך.
- טיולי אופניים
עוד אופציה מעולה לקיים ימי גיבוש לעובדים היא לארגן אותם סביב טיולי אופניים. זו פעילות שמתאימה לגברים ונשים בגילאים שונים, היא משלבת באופן אלגנטי בין מאמץ גופני לבין הנאה והיא כוללת הדרכה מקצועית מצד מלווים מנוסים.
טיולי האופניים נגישים יותר בהשוואה לטיולי הג'יפים וגם מבחינה כלכלית הם משתלמים עבור המעסיק. מעבר לכך, בטיולי אופניים ניתן ליצור סביבה שמחייבת את העובדים לעזור אחד לשני כדי להתגבש. במידה וחלק מהעובדים לא יודעים לנסוע על אופניים, ניתן לנצל את ההזדמנות כדי ללמד אותם או לארגן עבורם הדרכה מיוחדת.
- חדרי בריחה
בשנים האחרונות החלו גם חדרי הבריחה להיכנס לרשימת האפשרויות המומלצות עבור ימי גיבוש לעובדים. הסוד הוא לבחור חדרי בריחה שמתאימים למספר העובדים, או לחילופין לדאוג שהם יעסקו בנושא שקרוב לליבם.
גם כאן היתרון הוא שמדובר בפעילות מיוחדת מאוד שמעוררת אמוציות ורצון להצליח ולנצל, אך החיסרון הוא התאמה לצוותים קטנים בלבד. אם בכל זאת מתעקשים להביא את העובדים לחדרי בריחה, ניתן לחלק אותם לצוותים ולדאוג שבכל יום יגיעו רק חלק מהצוותים לפעילות המשותפת. במקרים אלו חשוב לוודא שהצוותים שנדרשים לברוח מאותו חדר הם אלו שגם עובדים יחד בשגרה.
- קמפינג
מעסיקים מיטיבי לכת יכולים לקחת את העובדים שלהם לקמפינג. שינה בחיק הטבע והליכה רגלית נותנים תחושה טובה לצוותים של עובדים, גורמים להם לחשוב מחוץ לקופסא ומעודדים אותם לשיתוף פעולה. למעשה, בימי גיבוש שנשענים על קמפינג לא צריך לקיים אף פעילות נוספת על מנת לאחד את העובדים וליצור ביניהם קרבה.
גם את אירועי הקמפינג יש לתכנן בהתאם למספר העובדים ותנאי מזג האוויר הצפויים. אפשר להתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי הנושא הזה, לשאוב השראה מאתרי אינטרנט ולקרוא מדריכים וטיפים שעוסקים בנושא.
- תחרויות ספורט
עוד אפשרות קלאסית לימי גיבוש לעובדים בכל רחבי הארץ היא לקיים אותם על בסיס תחרויות ספורט. אלו תחרויות שמלכתחילה מגבירות את המוטיבציה לעבוד יחד, לשתף פעולה ולהתגבש. התחרויות יכולות להתקיים במקום העבודה עצמו במידה וישנם תנאים מתאימים, או במגרשים שמיועדים לכך ונמצאים בקרבת מקום.
את תחרויות הספורט ניתן לערוך בענפים קבוצתיים כמו כדורגל וכדורסל או בענפים יחידניים כגון טניס. אם בוחרים באפשרות השנייה, יש לדאוג שכל קבוצת עובדים תקבל יחד את הניקוד עבור התחרויות. רק כך ניתן להשיג את מטרת האירוע שהיא גיבוש בין העובדים ולא רק ליצור ביניהם תחרויות שעלולה לפגוע בהם בעתיד.
- חפש את המטמון
משחקי "חפש את המטמון" מומלצים גם הם לגיבוש בין עובדים כי הם דורשים שיתוף פעולה פורה כדי להגיע אל היעד. המטמון שאותו מחפשים העובדים יכול להיות קשור למקום העבודה ורצוי שהרמזים בדרך יתכתבו עם תחומי העיסוק שלהם.
משחקים בסגנון של "חפש את המטמון" מוכיחים את עצמם בימי גיבוש גם כי העובדים מרגישים בהם צעירים וחיוניים. היקף המשחק תלוי כמובן במספר השחקנים והעובדים, מה גם שהמעסיקים עצמם יכולים להשתתף.
- משחקי טריוויה
מעסיקים שרוצים לקיים ימי גיבוש לעובדים ולשלב בהם תכנים תאורטיים יכולים לעשות זאת באמצעות משחקי טריוויה. הדגש במשחקי טריוויה הוא על קביעת מנצח ויצירת אווירה תחרותית, אך בימי גיבוש ניתן לקיים אותם בין צוותים אורגניים.
כל צוות אורגני עונה יחד על השאלות במשחק ובסופו של דבר הוא מקבל ניקוד כללי. הצוות שמנצח במשחק טריוויה הוא גם זה שזוכה בהטבה מסוימת מצד המעסיק, אך התועלת האמיתית מתבטאת כמובן בגיבוש שמתרחש ברקע ומשפיע על כל העובדים ללא יוצא מן הכלל.
- קרטינג
פעילויות קרטינג מאפשרות לעובדים להתרענן מהשגרה במשרד ולהוציא אנרגיות במקום מסודר שמתאים להם. עם זאת, יש לזכור שפעילויות הקרטינג עצמן מזוהות בדרך כלל עם ימי כיף ולא עם ימי גיבוש.
הדרך להשתמש בקרטינג לצורך גיבוש היא לחלק את העובדים לקבוצות וליצור רק ביניהן את התחרות. אם לא בטוחים כיצד לעשות זאת, ניתן להגיש למקום שבו נערכות התחרויות ולהתייעץ עם המארגנים. בנוסף, אפשר גם לשאוב השראה מחברות אחרות שערכו במקום ימי גיבוש ולהתאים את האירוע שלהם לתחום שבו העובדים בקיאים.
- פיינטבול
משחקי פיינטבול מותאמים מלכתחילה לקבוצות ולכן קל להביא אליהם גם צוותים בימי גיבוש. כל צוות מהווה למעשה קבוצה בתחרות הפיינטבול, כאשר מן העבר השני יש קבוצה אחרת שמורכבת מצוות אחר.
הבונוס במשחקי פיינטבול הוא שניתן לקיים טורניר ארוך. בסוף הטורניר מכריזים על הצוות המנצח ומעניקים לו פרס. הגיבוש במשחקי פיינטבול נובע מהשהות הממושכת באותו מקום ובמקביל גם מהצורך בשיתוף פעולה בין כל צוות שבוחר להשתתף.
- הפלגה
מעסיקים בעיר עם גישה לים או כאלה שיכולים להגיע לערי חוף מוזמנים לתאם הפלגות עבור העובדים. הפלגה של כמה שעות תוציא את העובדים מהמשרד, תעניק להם הזדמנות לבלות אחד עם השני על גבי הסיפון וגם תנטרל מחסומים ובעיות שקשורות לחוסר ביטחון עצמי או מבוכה.
את ההפלגות בימי גיבוש ניתן לקיים בשעות הבוקר, הצהריים והערב. המעסיק הוא היחיד שבוחר מתי ההפלגה יוצאת ומתי היא חוזרת והוא גם יכול לתכנן פעילויות נוספות במהלכה.
- ארוחה
אין כמו ארוחה גדולה וחגיגית על מנת לגבש בין אנשים. הבעיה היחידה היא שמדובר בפעילות לעסקים קטנים בלבד, כי קשה להפוך את הארוחה לאירוע מגבש אם מגיעים אליה עשרות ומאות עובדים בעת ובעונה אחת.
הפתרון לימי גיבוש עם ארוחה עבור חברות גדולות היא להפיק אותם על בסיס הגשה חופשית. בהגשה חופשית ניתן לקיים את הארוחה גם עם מאות מוזמנים, עובדים ובני משפחותיהם ולקראת הוצאת הקינוחים גם לערוך הרמת כוסית ולשאת דברים.
- סמינר
ימי גיבוש מסוימים משלבים בין הנאה ותועלת ואותם מקיימים בעזרת סמינרים. המעסיק יכול למצוא הרבה הזדמנויות להזמין את העובדים לסמינר, או להחליט שהוא עושה זאת אחת לתקופה מסוימת בלי קשר לחידושים בתחום העיסוק שלו.
הטיפ העיקרי לימי גיבוש עם סמינר הוא לערוך אותם על חשבון שעות עבודה רגילות: אם העובדים יתבקשו להגיע לסמינר והדרכות על חשבון הזמן הפנוי שלהם הם צפויים להתאכזב, אך כל עובד מעדיף להשתתף בפעילות מגבשת מאשר להישאר במשרד לעוד יום שגרתי.
- הרצאה
הרצאה מקצועית היא היבט נוסף של ימי גיבוש עם תכנים תאורטיים ומעשירים. את ההרצאה ניתן לקיים בחדר הישיבות של החברה אם מדובר בעסק קטן, או במקום שמיועד לכך במידה ומדובר בארגון גדול, במוסדות ציבור או בחברות הייטק בינלאומיות.
מרצה כריזמטי ומנוסה ידאג לרתק את קהל הצופים ולעודד אותם לשתף פעולה. עם סיום ההרצאה ניתן לחלק את העובדים לקבוצות חדשות או לצוותים האורגניים שלהם, ולערוך פעילות של למידה משמעותית. את תוצרי הלמידה אפשר לאחר מכן לשלב בשגרת העבודה של הצוותים וכך לחבר את ימי הגיבוש למה שקורה במשרד.
- "יום הפוך"
מעסיקים יצירתיים יכולים לארגן "יום הפוך" שבו המנהלים הופכים לעובדים זוטרים, בעוד העובדים הזוטרים נכנסים לתפקידי ניהול. זו גם כן פעילות שמתאימה לחברות גדולות וקטנות כאחד ויש לה המון משמעות מבחינת תחושת האמון שהעובדים עצמם מקבלים.
ימים הפוכים מגבשים בין העובדים כי הם מאפשרים לכל אחד לחוות את תחומי האחריות של הקולגות. בעזרת ימי גיבוש מן הסוג הזה ניתן גם לפתור מחלוקות ישנות ולהעלות על פני השטח בעיות מסוימות. ימים הפוכים דורשים אומץ מסוים מהמעסיק, אך מי שמקיים אותם בצורה נכונה מרוויח המון יתרונות.
- מופע
הדרך הכי פשוטה ונגישה לגבש בין עובדים בגילאים שונים היא לקחת אותם למופע שכולם אוהבים. זה יכול להיות מופע מוזיקלי, מופע בידור, מופע סטנד אפ, מופע מחול ועוד ומבחינה כלכלית זה מאוד משתלם. את סוג המופע בוחרים לפי תחום העיסוק ויש גם אירועים מיוחדים שבהם מעסיקים משלבים את האירוע המרכזי עם הרמת כוסית וברכות לבני המשפחות.
בסופו של דבר, מופע עונה על הצרכים של המעסיק כי הוא מאפשר לו להביא את העובדים למקום מסוים כדי ליצור ביניהם תחושת גיבוש. המופעים נערכים בכל תנאי מזג אוויר וניתן לקיים אותם בשעות שונות של היום.